Grdanjci – Višnjevec, markiranje

Općenito o izletu

Datum: 2. svibnja 2021.
Naziv izleta: Grdanjci – Višnjevec, markiranje
Područje: Samoborsko gorje
Zemlja: Hrvatska
Vodič: Irena Severin
Broj sudionika: 14
Ukupno trajanje: 5 sati
Visinska razlika: 400 m
Prijevoz: Automobili

 

Opis izleta

Ovaj proljetni markacijski izlet je dva puta bio odgođen zbog hladnog vremena i kiše. Kiša je prijetila i ovom terminu. Srećom mi smo bili hrabri i uporni, vjetar je otjerao oblake i izlet je prošao bez kapi kiše. U Grdanjcima se okupilo 14 vrijednih planinara. Štefaniji i Zvonimiru Krištofiću smo uručili jubilarna priznanja za 10 godina vjernosti HPD Pliva, a oni su nas počastili domaćim orahovcem i kolačima.

Dva tima su krenula uređivati stazu. Svaki s jednog kraja. Marke se dobro drže pa ovaj put nismo farbali, škarali smo i sijekli granje koje se nadvilo nad stazu. Šuma se lijepo zazelenila, medvjeđi luk već cvate, na obroncima su lijepi pogledi na slikovita sela i i Samoborsko gorje. Malo više posla je bilo s kupinama nešto prije Višnjevca iz smjera Grdanjaca. Mještani Višnjevca su nas lijepo dočekali, drago im je kad prolazimo kroz njihovo selo i svaki put zastanemo kod neke kuće.

Nešto prije Višnjevca smo se svi sastali na livadi s čekom i ručali, napravili zajedničku fotografiju, malo se ispremiješali po grupama i nastavili hodati prema krajevima staze. Nažalost jedna je planinarka putem pala i slomila ruku. Priskočili su drugi učesnici, pružili joj prvu pomoć i odvezli u bolnicu.

Nakon markiranja neki su pošli kućama, a nekoliko planinara je automobilima otišlo do Noršić sela odakle su se lijepom stazom kroz polja, livade i šumu popeli na vrh Noršićka plešivica. S livade prije vrha se pružaju lijepi vidici na Samoborsko i Žumberačko gorje, na vrhove Oštrc, Japetić, Zečak, Svetu Geru.

Nažalost, zbog nezgode koja se desila i zatvorenog kafića „Vilinske jame“ u Grdanjcima, nismo se okupili na kraju izleta već se svatko sam morao pobrinuti za svoje pivo ili gemišt.

Tekst: Irena Severin

Slike: Sudionici izleta

Objavljeno u Izleti i označeno kao , .