Grb

Hrvatsko planinarsko društvo Pliva


 izleti


Izvor Une i Cerovačke špilje

Općenito o izletu

Datum 15. listopad 2016.
Naziv izleta: Izvor Une i Cerovačke špilje
Područje: Lika
Zemlja: Hrvatska
Vodiči: Marijan Hrastinski i Ivan Lolić
Broj sudionika: 38
Ukupno hodanja: 4 sata
Visinska razlika: 150 m
Prijevoz: autobus
   

Opis izleta

Kišovito jutro nas nije obeshrabrilo. Dan ranije su vodiči potvrdili da će planirani uspon na Kremen zamijeniti obilaskom Cerovačkih špilja. U autobusu standardni folklor, likeri, kolači, dremuckanje ... Na usputnom stajanju na kavi pale su želje tvrdokornih planinara. Ajmo na Poštak, Crnopac, Zir. Kiša je bila uporna i osujetila sve napore da se ipak popnemo na neko brdo. Preko Srba smo došli do Donje Suvaje gdje smo od glavne ceste lagano prošetali uređenom turističkom stazom do izvora/vrela Une. Izvor je jezerce posebne zeleno plave boje i Una odmah stvara slapove i teče dalje. Dovoljno je pogledati fotografije i složiti će se starim Rimljanima, koji su ugledavši ju uzviknuli: "UNA!" što znači "jedna" i "jedina". Taman kad smo ušli u autobus počela je kiša, ali ne samo kiša, kiša s tučom.
Sljedeće odredište su Cerovačke špilje. Većina se odlučila posjetiti obje špilje, Donju i Gornju. Simpatična vodičica je na početku postavila nekoliko pitanja o razlici između špilje, pećine i jame, te između stalaktita, stalagmita i stalagnata. Tajo nismo Te osramotili! Znali smo sve odgovore. Obje špilje su otvorene za posjet u duljini od oko 700 m i impresivni su ukrasi u svakoj od njih. Maštali smo i vidjeli razne životinje, svatove, Djeda Mraza, prava umjetnička djela prirode. Vidjeli smo ostatke brušenja medvjeda o zid špilje i razne natpise od kojih su neki spelološke oznake, neki su povijesno značajni, a većina je nažalost spomenik ljudskoj gluposti. Vrijedilo je obići obje špilje. Donja je prepuna ukrasna, intimnija, Gornja ima veće i impresivnije dvorane i posebne ukrase. Teško je reći koja je ljepša. Svaka je prelijepa na svoj način, drukčija i posebna. Fotografija nemamo jer je u špiljama zabranjeno fotografiranje, osim uz posebnu dozvolu i naknadu.
Okupili smo se na parkiralištu, ručali i kad smo ušli u bus, pogađate, počela je kiša. Putem smo skupili ostatak društva koji je u špiljama bio ranije, pa su radije hodali do obližnjih ugostiteljskih objekata. Putem kući kiša je neumorno padala, a u autobusu se redalo, red rakije, red slatkog, sve obavijeno pjesmom našeg Slaveka koji je svirao i pjevao za svačiji ukus.
Izlet je bio lijep i u intervalima bez kiše smo vidjeli puno toga lijepog. Kremen smo ispratili pogledom i rekli si: "Ispenjati ćemo te dogodine!".

Tekst: Irena Severin

Fotografije: Danijel Mička i Nenad Musulin

Fotografije s izleta na Izvor Une i Cerovačke špilje.

Copyright © 2005. - 2019. HPD Pliva
Vrh stranice