Grb

Hrvatsko planinarsko društvo Pliva


 izleti


Guslica i izvor Kupice

Općenito o izletu

Datum 20. svibnja 2017.
Naziv izleta: Guslica i izvor Kupice
Područje: Gorski Kotar
Zemlja: Hrvatska
Vodiči: Vesna Tisaj i Filipa Jambrek
Broj sudionika: 22
Ukupno hodanja: 4 sata
Visinska razlika: 380 m
Prijevoz: autobus
   

Opis izleta

Stara izreka kaže: „Nema lošeg vremena, ima samo loše opreme i loših planinara.“
Vremenska prognoza za Platak, Snježnik i Guslicu nije bila obećavajuća, kiša cijeli dan, manjeg ili većeg intenziteta. Planinari su optimistični ljudi pa se uvijek nadaju da su meteorolozi i njihovi modeli pogriješili. Tako smo se i mi nadali da ćemo proći samo s oblacima bez kiše, kao što je suprotno kišnoj prognozi  bilo na izletu na Visočicu tjedan dana ranije. Osim toga, vodiči su iskusna Vesna, koja je u rukavu imala varijantu B i Filipa koja je dan ranije poslala e-mail s naputkom da ponesemo kišobrane, kabanice, rezervnu odjeću.
Zadnje vijećanje na odmorištu Ravna Gora. Prognoza za Krk je slična pa su vodiči odlučili da nećemo mijenjati destinaciju. Otišli smo prema Platku, u kišu. Bilo bi previše hodati do Snježnika pa do Guslice i nazad na Platak pa je plan skraćen - na Guslicu i nazad. Izišli smo iz autobusa, opremili se kabanicama, jaknama, šeširima, kišobranima, štapovima, … i tako odjeveni zajednički slikali i uz par kapi kiše krenuli prema vrhu. Put vodi uglavnom kroz šumu, na nekim dijelovima nešto strmije, a zbog blata i 22 para nogu koji prolazi putem bilo je i sklisko. Radili smo kraće pauze i nakon jedne baš kad sam pospremila kabanicu kiša je počela padati jače, pa još jače, … izvukla sam sve protiv kiše: navlaku za ruksak, kabanicu i kišobran. Nakon izlaska iz šume staza nastavlja po livadama punim bijelih narcisa. Zbog oblaka nismo vidjeli okolne vrhove. Pratili smo stazu koja se na jednom dijelu spaja s onom sa Snježnika od kuda smo trebali doći po prvobitnom planu. Po hrptu smo došli do odvojka prema žigu i prema vrhu Guslice na kojem se nalaze devastirani ostaci vojnih objekata. U jednoj devastiranoj kući smo našli zaklon, pojeli nešto na brzinu, popili, popušili koju cigaretu i brzo krenuli nazad. E tu smo se malo pogubili, magla je, tko je krenuo, tko je ostao, tko nam nedostaje, koliko nas ima? Vodiči i pomagači su prikupili pogubljene i svi na broju smo se spustili do Platka. Tamo smo se presvukli u suhu odjeću i obuću i ručali. Neki su pauzu iskoristili za razgovor i druženje, za kartanje ili za obilazak okolnog skijališta.
Svima nam je nedostajalo hodanja. Nismo ispunili dnevnu normu. I dobili smo bonus! Otišli smo do sela Mala Lesnica od kojeg smo pješice uz rijeku Kupicu došli do njezinog ljupkog izvora. Izvor je u obliku jezera posebne plavo-zelene boje.
Većina nas je po prvi put bila na vrhu Guslice i izvoru Kupice, a svi smo dokazali da smo dobri planinari i potvrdili izreku s početka teksta.

Tekst: Irena Severin

Fotografije: Vesna Tisaj, Ivan Lolić i Domagoj Jurić

Fotografije s izleta na Guslicu i izvor Kupice.

Copyright © 2005. - 2019. HPD Pliva
Vrh stranice