Grb

Hrvatsko planinarsko društvo Pliva


 izleti


Otok Hvar

Općenito o izletu

Datum 29.4. – 1.5.2017.
Naziv izleta: Otok Hvar
Područje: Splitsko-dalmatinska županija
Zemlja: Hrvatska
Vodiči: Ivana Galić i Ivan Lolić
Broj sudionika: 64
Ukupno hodanja: 8 sati
Visinska razlika: 1100 m
Prijevoz: autobus
   

Opis izleta

Nakon opsežnih i detaljnih priprema krenuli smo na Hvar. Uz kratki predah kod Macole i usputna stajanja u Karlovcu i Šibeniku stigli smo u kišni Split gdje nam se pridružio i posljednji član. Ekipa je sada bila kompletna. Uz laganu šetnju usnulim gradom, kavu u rijetkim kafićima koji su radili dočekali smo prestanak kiše i polazak trajekta. Oblaci su se polako razilazili i lijepo vrijeme koje smo silno priželjkivali nam se smiješilo. Uz ugodno ćaskanje u salonu trajekta ili na palubi uživajući u pogledima prema Braču, Šolti i Visu stigli smo u trajektno pristanište u Starom Gradu odakle smo autobusom krenuli u grad Hvar. U Hvaru nas je dočekalo sunce. Nakon kratkog predaha krenuli smo na tvrđavu Forticu ili, kako je još nazivaju, Španjolu lagano se penjući botaničkim vrtom bogatim mediteranskim biljem i mirisima. Tvrđava se smjestila na brdu 100 m iznad grada sa koje se pružaju prekrasni pogledi na grad Hvar, luku, Paklene otoke, Vis,… Nakon obilaska utvrde spustili smo se u grad gdje smo proveli još neko vrijeme u šetnji i razgledavanju, a zatim smo krenuli prema Jelsi i hotelu Hvar u kojem smo bili smješteni. U predvorju hotela dočekao nas je prošek dobrodošlice. Nakon smještaja u sobe svatko je mogao odabrati nešto za sebe - obilazak vinarije Tomić, šetnju Jelsom, brčkanje u bazenu ili možda moru ili jednostavno samo odmor. Nakon večere i kratkog druženja uz zvukove folklora koje su nam donijeli KUD i klape iz Jelse i Samobora  krenuli smo na počinak nakon dugog dana jer sutradan su nas čekala nova uzbuđenja.
U nedjelju smo se podijelili u dvije grupe. Jedna grupa ostala je u obilasku Jelse i mjesta Vrboska koje je smješteno cca 1 h lagane šetnje uz more. Druga grupa krenula je autobusom do mjesta Svirče odakle je krenuo uspon do najvišeg vrha otoka Hvara Sv. Nikole. Penjali smo se sjevernom stranom otoka odakle su nam se otvarali pogledi prema Bolu na Braču, Mosoru i Biokovu. Penjući se lagano prema vrhu prolazili smo pored nasada vinograda, maslina i lavande. Kako smo se približavali vrhu otvarali su se pogledi i na južnu stranu otoka, poluotok Pelješac, otoke Korčulu, Šćedro i Vis, a more je osvajalo svojim plavetnilom. Nakon odmora na vrhu i uživanja u pogledu i fotografiranju ponovo smo se podijelili u dvije grupe. Jedna grupa spustila se kraćom stazom do tunela uz usputni posjet OPG-u. Nakon povratka u Jelsu neki su isprobali kupanje u još uvijek hladnom moru, a neki potegnuli čak i do Vrboske. Druga grupa spustila se južnom stranom otoka do mjesta Sveta Nedjelja pored mnogobrojnih savršeno uređenih vinograda najpoznatije hvarske sorte Plavac. U Svetoj Nedjelji obišli smo vinariju Plenković i špilju Svete Nedjelje impresivne unutrašnjosti koja je ljudima služila za sklonište i obrede, a u 16. st. u njoj je izgrađen mali pustinjački stan čiji su tragovi još ondje. S ruksacima težim za pokoju bocu vina krenuli smo makadamskom cestom lungomare do uvale Dubovica gdje nas je čekao autobus. Nakon večere svatko je izabrao ponešto za sebe – živu glazbu u hotelu, šetnju ili pjesmu uz Slaveka i gitiru.
Sljedeće jutro nakon odjave iz hotela, vrijeme do trajekta proveli smo u šetnji Starim Gradom i kavici/sladoledu na rivi.
Po dolasku na kopno odvezli smo se do Kaštel Sučurca. Dio ekipe prošetao je Kaštel Sučurcem, a veći dio se popeo do doma Putalj na Kozjaku sa kojeg se pruža prekrasan pogled na Kaštele i Split. Nakon odmora, ručka i zajedničkog fotografiranja spustili smo se do busa i krenuli put Zagreba.
Bio je ovo još jedan izlet koji ćemo pamtiti. Sadržajno bogat, za svakoga ponešto i naravno uvijek dobra ekipa.

Tekst: Jasenka Jeličić

Fotografije:  Vesna Tisaj, Maja Osmak, Anđelko Blažina, Branko Kaučić

Fotografije s izleta na Hvar.

Copyright © 2005. - 2019. HPD Pliva
Vrh stranice