Grb

Hrvatsko planinarsko društvo Pliva


 izleti


Kum

Općenito o izletu

Datum 8. travnja 2017.
Naziv izleta: Kum
Područje: Posavsko hribovje
Zemlja: Slovenija
Vodič: Anđelko Blažina
Broj sudionika: 16
Ukupno hodanja: 7 sati
Visinska razlika: 1016 m
Prijevoz: automobili
   

Opis izleta

            Automobilima smo se zaputili prema graničnom prijelazu Harmica, računajući tamo ćemo brže proći granicu nakon uvođenja strožih graničnih kontrola na Schengenskoj granici. Plan je bio stići na vlak iz Zidanog Mosta za Trbovlje u 10:03. Na prijelazu nekoliko autobusa ispred nas, autobusi i automobili u istoj, jedinoj koloni koju je pregledavao jedan policajac, čekanje od preko sat i pol, sve je ukazivalo da na vlak nećemo stići. I nismo. U stvari stiglo je troje od šesnaest planinara. Plan je odmah izmijenjen, vlak su zamijenili autmobili, a ono najvažnije hodačka ruta je ostala nepromijenjena.
Nakon graničnih peripetija, kave prije Zidnog Mosta odnosno u Trbovlju gdje smo se svi skupili i krenuli smo hodati nešto prije podneva. U Trbovlju smo prešli most preko Save i počeli se penjati stazom koja ide kroz šumu. Sve se zazelenilo. Nakon sat vremena hoda dolazimo do livada i pored lijepo uređenog gospodarstva hodamo kroz osunčanu Čebulovu dolinu. Prolazimo pored kapele svetog Mihovila. Vrijeme je idealno, sunčano, nije prevruće. Cijelim putem nas prate plućnjaci, jaglaci, poneki šafran i kukurjek, tratinčice, maslačci, drveće se zazelenilo, voćke procvjetale. Napravili smo pauzu na rubu jedne livade. Okrećemo se i vidimo mnoga brda, u daljini dominiraju vrhovi Kamniških Alpa. Nastavljamo cestom i nakon raspela uglavnom hodamo kroz šumu. U moru medvjeđeg luka slikamo se ispred modernog spomenika u obliku piramide. Još malo hodamo kroz šumu, izlazimo na cestu i vidimo vrh Kum (1.220 m/nv) s odašiljačem na lijevoj strani i crkvom i planinarskim domom na desnoj strani. Strmi uspon prije doma u kombinaciji s pogledom na Kamniške Alpe nas je natjerao da "padnemo na dupe".
Ogladnjeli nakon 3 i pol sata hoda, na terasi pored doma smo uživali u ručku, proljetnom suncu i pogledima na sve strane. Obišli smo sami vrh s pločom s upisanim smjerovima prema vrhovima i mjestima u Sloveniji, Hrvatskoj, Italiji i Austriji koji se vide za doborg vremena. Uslikali smo se i krenuli se spuštati. Spustili smo se Škratovu dolinu i uz potok koji smo prelazili nekoliko puta dosta strmim putem pored nekoliko vodenica stigli do "cicke". "Cicka" je gondola preko Save koja prevozi najviše dvije osobe s jedne obale na drugu.  Gondola se pokreće na ručni pogon i vožnja u njoj je izazvala puno smijeha.
Otišli smo po automobile u Trbovlje i bez čekanja na granici stigli u Zagreb u večernjim satima. Bio je to jedan lijepi proljetni izlet prepun lijepih vidika i doživljaja.

Tekst: Irena Severin

Fotografije: Anđelko Blažina, Jasenka Jeličić, Domagoj Jurić i Irena Severin

Fotografije s izleta na Kum.

Copyright © 2005. - 2019. HPD Pliva
Vrh stranice