Grb

Hrvatsko planinarsko društvo Pliva


 izleti


19. Tradicionalni Vincekov pohod

Općenito o izletu

Datum 22. siječnja 2017.
Naziv izleta: 19. Tradicionalni Vincekov pohod
Područje: Međimurske gorice
Zemlja: Hrvatska
Vodič: Rudolf Posavec
Broj sudionika: 26
Ukupno hodanja: 5 sati
Visinska razlika: 200 m
Prijevoz: bus
   

Opis izleta

Krenuli smo s Črnomerca u 7:05. Čak i ne prekasno. Vrijeme nije izgledalo obećavajuće. Minus je bio dvoznamenkasti, a staklo u busu kraj mene se ledilo iznutra. A još k tome i magluština. Vjerojatno je svakome kroz glavu prolazilo „Što mi je ovo danas trebalo?!?“ vozeći se još k tome i na sam sjever Hrvatske. Cilj su bile toplice Sv. Martin, polazišna točka hodanja. U busu nas je bilo dvadeset i dvoje (bez vozača), a bio je i dogovor da se sretnemo s još četvero naših planinara koji su odlučili krenut autom. Jedna kraća pauza bila je kod benzinske u Šenkovcu kraj Čakovca.
Do toplica smo stigli malo poslije 9. Jedan čudan detalj: vozeći se kroz Selnicu u središtu mjesta nalazio se parkiran tramvaj, stara „dvanajstica“. Nakon uplate startnine, počastili smo se malo slaninama i rakijom. Krenulo se preko Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovščaka, Baloga, Bundeka… Stajalo se na svakoj drugoj postaji. Da smo stali na svakoj, donijeli bi nas najvjerojatnije nazad. Prisustvovali smo i jednom od Vincekovih obreda. Kuhano vino, čaj, rakija iz roze Hello Kitty bočice, vrući langoši… Koliko je bila zabavna atmosfera, pokazuje i činjenica da su neki i iskušali svoje plesno znanje, koje je bilo na razini usprkos činjenici da se plesalo u gojzericama, na ledu i s ruksacima na leđima.
Nakon zadnjeg „brega“ s kojeg smo se spustili još je trebalo prijeći 2-3 kilometra do središta Murskog Središća i sportske dvorane. Ravan put, malo leda i dalje po šetnici uz Muru. U dvorani po običaju gužva. Planinarska društva iz cijele Hrvatske, BiH, Slovenije… A i svih godišta, od najmanjih do najstarijih. Grah, kobasice, gemišt, kolači, tombole, veselice, ples, dodjele priznanja… Prema nekim izvorima, sjatilo se tu oko dvije i pol tisuće planinara. A i HGSS je imao posla. Službeno, imali su 14 intervencija, lomova, padova, iščašenja, itd.
Mi se na sreću svi cijeli, ali umorni vratili u Zagreb i to čak i na vrijeme.

Tekst: Rudolf Posavec

Fotografije: Anđelko Blažina i Rudolf Posavec

Fotografije s izleta na Tradicionalni Vincekov pohod.

 

Copyright © 2005. - 2019. HPD Pliva
Vrh stranice