Grb

Hrvatsko planinarsko društvo Pliva


 izleti


Zavižan – markacistička akcija

Općenito o izletu

Datum 15. – 18.6.2017.
Naziv izleta: Zavižan – markacistička akcija
Područje: Sjeverni Velebit
Zemlja: Hrvatska
Vodič: Irena Severin
Broj sudionika: 11
Ukupno hodanja: 5 - 8 sati
Visinska razlika: 40 m
Prijevoz: auti
   

Opis izleta

Skupili smo se u domu na Zavižanu s raznih strana. Dočekao nas je domar Ante i sumnjičavo promatrao količinu stvari koje smo iskrcali za predstojeća 4 dana. Smjestili smo se i odmah krenuli u prvu markacističku akciju. Plan za prvi dan bio je postavljanje klinova na stazi prema Gromovači, te čišćenje  i markiranje iste. Ponijeli smo alat (bušilicu na prvom mjestu) i krenuli. Vrijeme je bilo stabilno uz ne previše sunca tako da je bilo ugodno za hodanje i rad. Na križanju sa stazom prema Gromovači dočekali su nas Silvana, Tomica, Jadranka i Šajo koji su odlučili taj dan isto provesti na Velebitu, pa smo svi skupa krenuli na vrh i ujedno snimili stazu i mjesta gdje ćemo postaviti klinove. Dogovor je pao i na silasku postavljena su 4 klina. Loli je majstorski i uz puno naše povjerenje izbušio rupe u stijeni, a Branko ga je slijedio u ovoj sinkroniziranoj akciji miješajući beton i postavljao klinove. Klinovi su profesionalno postavljeni, a i bušilica je taman izdržala sto nas je i nadviše brinulo. Nakon uspješno obavljenog posla vratili smo se u dom nakon čega je slijedio roštilj iz kuhinje roštilj-mahera Branka, zalazak sunca s Vučjaka i spavanje.
Drugi dan osvanuo je vedar i sunčan i svi smo ustali već ranom zorom i uživali u jutru i doručku. Plan za drugi dan bio je temeljito čišćenje i markiranje Premužićeve staze od Zavižana do Rosijeve kolibe. Na stazi smo susretali planinare koje su hvalili stazu prema Gromovači i izvrsno postavljene klinove. Bili smo ponosni zbog toga. Dio ekipe nakon obavljenog posla iskoristio je priliku i popeo se na Krajačev kuk dok je drugi dio uživao u Premužićevoj stazi i prekrasnim vidicima. Po povratku u dom slijedile su pripreme za gulaš iz kotlića. Trebalo je nasjeckati povrće i meso u čemu je većina i sudjelovala. Pronađeno je adekvatno mjesto, ali zbog kiše i snažnog vjetra morali smo potražiti alternativni prostor i preselili se u dom. Nakon višesatnog kuhanja pod kuhačom kuhara Rudija gulaš je bio gotov i svi smo ga spremno dočekali i uživali u večeri.
Treći dan bio je u revijalnom tonu planiran za penjanje po okolnim vrhovima koje nam je Anđelko pomno isplanirao. Vrijeme nam nije išlo na ruku – jak vjetar, gusta naoblaka, hladnoća. Planove koje smo imali za taj dan morali smo odgoditi i sačekati stabilizaciju vremena koja je i bila najavljena. To vrijeme iskoristili smo za druženje u domu uz čovječe ne ljuti se, jamb,… Oko podneva vremenska situacija se znatno popravila i pred nam je bio dan koji je obećavao dobro vrijeme, pa smo lagano i krenuli hodati kako je i bilo planirano. Podijelili smo se u dvije grupe. Jedna grupa napravila je kružnu rutu od doma na Veliki Zavižan – Balenovac i natrag na dom. Druga grupa obišla je Veliki Zavižan – botanički vrt – Veliki Pivčevac – Mali Rajinac i natrag na dom. Na domu su nas dočekale Mirta i Slavica gdje smo svi zajedno večerali i družili se pa i do sitnih jutarnjih sati.
Sljedeće jutro slijedilo je pakiranje i odlazak u Selce gdje smo se okupali, preživjeli neku vrstu pijavice koja je nosila sve pred sobom, roštiljali u vikendici mojih roditelja i proveli ostatak dana u ugodnom druženju, a zatim povratak kući.
Teško je u par rečenica opisati kako nam je zapravo bilo. Radili smo, planinarili, družili se, smijali, roštiljali, okupali se u moru,… Netko je rekao da mu je ovo bio najveseliji izlet. U svakom slučaju zadovoljstvo i lijepa sjećanja nakon ova četiri dana ostaju. Usudila bi se reći da je ovo bio jedan pravi markacističko-hedonistički izlet sa tendencijom da ga ponovimo.

Tekst: Jasenka Jeličić

Fotografije:  Anđelko Blažina i Irena Severin

Fotografije s izleta na Zavižan.

Copyright © 2005. - 2019. HPD Pliva
Vrh stranice