O nama

Povijest društva

Trojica entuzijasta i zaljubljenika u planine Ivan Šintić, Tomislav Franković i Branko Škoda potaknuli su osnivanje planinarskog društva Pliva. Na osnivačkoj skupštini 22.02.1962. bilo je 55 članova. Novoosnovano društvo bilo je vrlo aktivno i do kraja godine broji 78 članova. Prve godine organizirano je 19 izleta od kojih 11 višednevnih. Već slijedeće godine spaja se sa PD Javor (Srednja kemijska škola) i mijenja ime u Troglav. Nakon punih 32 godine 1995. godine Društvo ponovo vraća naziv PLIVA.
Kroz sve te godine broj članova značajno se mijenjao. Prosječno ih je bilo dvjestotinjak. Najviše 1966. godine, čak 640. Najveći pad članstvo bilježi za vrijeme ratnih godina 1991-93. kada je rad Društva bio otežan, ali broj izleta nije bitno reduciran.
Učlanjenjem u HPD Pliva istovremeno se postaje član planinarske sekcije Društva za sportsku rekreaciju Pliva.

Nešto o sadašnjosti

Trenutno društvo broji 270 članova. U pravilu skoro svaki vikend organiziramo jednodnevni ili dvodnevni izlet. U ljetnim mjesecima pripremamo nekoliko planinarskih tura. Na izlete idemo vlastitim automobilima, javnim prijevozom, a tu je i preko deset izleta autobusom godišnje. Na sastancima utorkom organiziramo raznovrsna predavanja, najčešće s planinarskom tematikom, ali i s drugim bliskim temama (zaštita prirode, speleologija, alpinizam, gljivarstvo i sl.) Po potrebi organiziramo planinarsku školu.
PLIVA HRVATSKA d.o.o. osigurava prostorije gdje se sastajemo i financijski pomaže realizaciju mnogobrojnih aktivnosti društva.

 

Izleti

U Hrvatskoj gotovo da i nema planine na kojoj nismo bili, od Slavonije, Hrvatskog zagorja, Gorskog kotara, preko Velebita, Dinare, Biokova do Snježnice iznad Dubrovnika. Pohodili smo planine u BIH, Šator, Vlašić, Cincar, Troglav… Isto tako često smo organizirali izlete u susjednu nam Sloveniju, u Julijske Alpe, Kamniške Alpe, Karavanke. Zadnjih godina tradicionalni su ljetni usponi na Triglav i zimski usponi negdje u slovenskim Alpama. Osvojili smo i nekoliko visokih planina u Austriji, od najvišeg Grossglocknera, preko Grossvenedigera, Sonblicka, Petzecka do Dachsteina. Tatre smo obišli nekoliko puta, posjetili Karpate i bili na najvišem vrhu Balkana – na Musali. Već petnaestak godina odlazimo u Dolomite, tako da je sakupljen lijep broj vrhova, Marmolada, Civetta, Piz Boe, Tofane, Monte Pelmo, Brenta… Od prvog uspona na Mont Blanc 1996. godine na vrhu Europe stajalo je ukupno osam članova našeg društva. U centralnim Alpama popeli smo se na ukupno 20 vrhova viših od 4000 metara (Mont Blanc, Lyskamm, Dom, Zinalrothorn, Gran Paradiso, Polloux, Dufourspitze…). Ako je ipak Elbrus najviši vrh Europe opet možemo reći da je naš član stajao na vrhu Europe. Nezaboravan je bio posjet Korzici i planinarenje po toj «planini u moru». Već nebesko visokih 6075 metara dotaknuli smo na vrhu Chachania u Peru-u, gdje smo se popeli i na vrh Simbal 5200 metara, te posjetili grad u oblacima Machu Picchu.

 

Znak

Logo HPD Pliva

Svaki, doslovno svaki, detalj znaka i oblikom i bojom, ima točno određeno značenje i simboliku. Donji dio zelene je boje i predstavlja zelenu dolinu i nisko gorje, zatim je crni stjenoviti dio i na vrhu bijela boja, koja simbolizira snježne vrhove. Bila su to istovremeno i tri vrha Troglava. Iznad svega je plavo nebo i na njemu sunce. Samo sunce simbolički je prikazano u obliku markacije. Preko donje trećine znaka postavljena je pravokutna tabla u crvenoj boji, kakve srećemo na križanjima planinarskih putova. U tabli je ispisano ime društva. Forma znaka simbolizira slobodu iskaza, neformalnost, nekonvencionalnost, neukalupljenost. Naš znak ubrzo se našao na značkama društva. Mnogi su je ocijenili jednom od najljepših, naročito onu emajliranu. Naše planine, kako se tada zvalo glasilo HPS-a, su također objavile fotografiju značke u vrlo uskom izboru najuspjelijih.

 

Gdje se nalazimo

Na skici detalja iz plana grada Zagreba plavim znakom je označena lokacija prostorija društva, Slovenska 6. Ako se vozite tramvajem broj 2, 6, ili 11 siđite na trećoj stanici od okretišta Črnomerec.
Kontaktirati nas možete utorkom u vrijeme održavanja redovitih sastanaka u prostorijama društva od 20 sati. Kontakt je jednostavnije ostvariti putem jedne od navedenih adresa elektronske pošte na izborniku “Kontakt”.

Kako se učlaniti?

Učlaniti sa možete u prostorijama društva svaki utorak kod naše blagajnice Filipe. Veseli nas da u prirodu i druženje povedemo sve zainteresirane. Predlažemo da nam se pridružite na izletima, predavanjima i drugim aktivnostima društva i tek kad nas upoznate donesete odluku o učlanjenju.

 

Sastanci

Sastajemo se svakog utorka u 20 sati radi druženja, predavanja i konačnog dogovora za predstojeće izlete. Sastanci su u prostorijama DŠR Pliva, Slovenska 6. Tamo se organiziraju i razne dodatne aktivnosti (izložbe, razmjena opreme, posuđivanje literature, planinarskih karata i opreme i sl.).