Odransko polje

Odransko polje

Općenito o izletu

Datum: 22.4.2019.
Naziv izleta: Odransko polje
Područje: Posavina
Zemlja: Hrvatska
Vodič: Zdeslav Tajić
Broj sudionika: 3
Ukupno trajanje: 5 sati
Visinska razlika:  0 m
Prijevoz: automobil

 

Opis izleta

Vodič izleta Zdeslav Tajić – Tajo je nudio nekoliko opcija, vrhovi Noršićka Plešivica ili Zečak u Samoborskom gorju ili Odransko polje. Ruža i ja nismo imale posebnih želja, gdje god, glavno da smo vani i da iskoristimo lijep dan. Na Noršićkoj Plešivici nisam bila, na Zečaku jesam, ali kao da se sjećam kako je gore, a i penjali bi se po sjevernoj strani kuda nismo ranije išli.  Što god da odaberemo biti će novo i drukčije jer barem djelomično, ako ne i cijelim putem hodati ćemo nemarkiranim stazama. Odluka je pala na Odransko polje. U Odranskom polju nismo bile. Možda je mokro i blatno. Makadamska cesta kroz polje je vjerojatno suha, a po polju ćemo hodati dokle se bude moglo.

Slijedili smo Savu, zastali na skeli u Oborovu, prošli kroz Dubrovčak, rode u gnijezdima, obrađuju se polja, sve se zazelenilo. U Martinskoj  Vesi smo s lijeve na desnu obalu Save prešli preko elegantnog visećeg mosta i brzo iza toga po makadamskoj cesti ušli u polje. Obuli smo gojzerice što je bilo pametno jer je polje kvrgavo i na mjestima ima vode koju je trebalo zaobići. Prošetali smo do bunara s pojilom i dublje u polje prema kravama i konjima koji slobodno pasu. Na cesti srećemo jednu obitelj koja vraća tri konja koji su bili odlutali u neki zakutak. Pod krošnjom velikog hrasta smo doručkovali. Uskrsni meni šunka, jaja, rotkvice i luk. Ubrzo su se u našu blizinu vratila ona tri konja, igrali se valjali po tlu. Nastavili smo šetnju uz Staru Odru, sreli smo nekoliko ribiča, pratili su nas kreket žaba i crvkut ptica. Napravili smo krug slikajući usamljena stabla i ona suha, napušteni bunar i pojilo, crkvu u Martinskoj Vesi u daljini. Vratili smo se do hrasta, ručali i automobilom se dovezli do drvenog mosta na Odri. Most je izgrađen 2016. godine sredstvima EU na isti način kao most koji je stajao tu ranije. S obje strane rijeke stada konja i krava i nekoliko praščića. Putem nam Tajo priča svoje dogodovštine za ranijih posjeta polju, izrananje konja iz magle uz topot kopita, filmski set gdje je usred polja postavljen neki gradić s divljeg zapada. Bilo bi lijepo ponovo doći ovamo u jesen, dok se vuku magle i priroda je u drugim bojama. Prije same rampe i izlaza postavljeno je nekoliko edukativnih ploča o močvari.

Izlet smo završili u Sisku. Vidjeli smo gdje Odra utječe u Kupu i točka na i ovog  izleta posvećenog rijekama je bilo kupalište Zibel na Kupi u Sisku.

Uživali smo u prirodi i s 0 m nadmorske razlike prošli kroz meni potpuno nepoznat kraj i vidjeli krajolik drukčiji od onih koje nam pružaju brda i vrhovi.

Tekst: Irena Severin

Slike: Zdeslav Tajić i Irena Severin

« 1 od 2 »
Objavljeno u Izleti.