Rude – Plešivica – Oštrc – Rude

Općenito o izletu

Datum: 1. ožujka 2020.
Naziv izleta: Rude – Plešivica – Oštrc – Rude
Područje: Samoborsko gorje
Zemlja: Hrvatska
Vodiči: Vensa Tisaj i Leon Mihić
Broj sudionika: 9
Ukupno trajanje: 6 sati
Visinska razlika: 500 m
Prijevoz: automobili
Opis izleta

Dom na Lisci je zatvoren, a u ovo doba se popeti na Liscu i jesti sendviče i nije neka opcija. Druga opcija je bila popeti se na Kum. Cicka ne vozi, a izlet na Kum bez cicke je kao rođendan bez torte pa je Vesna odlučila odvesti nas kružno od Ruda preko Plešivice i Oštrca nazad u Rude. I to je bio pun pogodak!
Krenuli smo iz centra Ruda. Uspeli smo se do Manje Vasi odakle gledamo prema Oštrcu našem krajnjem cilju na jednu i prema Plešivici s tri vrha na drugu stranu. Prošli smo kroz Subanov botanički vrt. Zimi je malo pust, ali zanimljiv s velikim bačvama, stazicama, nadstrešnicama. Nakon slikovitih sela Manje Vasi i Kotara ušli smo u šumu i krenuli prema vrhu Plešivice. Šuma je još gola, prepuna suhog lišća kroz koje proviruju proljetnice. Malo gore, malo dolje, nakon nekoliko vrhova stigli smo do piramide. Vrijeme je za sendvič, topli čaj, udaranje žigova i zajedničku fotografiju. Hladno je, ne zadržavamo se dugo i spuštamo se do doma na Poljanicama gdje radimo kratku pauzu. Lokalnom cestom kroz mala sela i uz vikednice penjemo se kroz šumu do Rancerja. Staza je lijepa, s vidicima na Plešivicu s jedne strane i na Lipovac s druge strane. Samoborsko gorje obiluje zanimljivom vegetacijom i uz jastuke vrijesa stigli smo do doma na Oštrcu. E tu je pauza bila dulja. Prepustili smo se gastronomskim užicima. Rajka i Leon su se popeli na vrh, a Slavek je našao gitaru i počastio nas koncertom. S prvim kapima kiše napustili smo dom i žurno se spustili prema Rudama.
Dionice današnjega izleta smo prošli puno puta ranije u raznim smjerovima u različitim godišnjim dobima i vremenskim uvjetima. Plešivica i Samoborsko gorje su nas ovaj put sneni u navještanju proljeća kroz šafrane, visibabe, snježnice i vrijes ponovo oduševili svojim vidicima.

Tekst: Irena Severin
Fotografije: sudionici izleta

Objavljeno u Izleti i označeno kao .