Vincekov pohod

Plan izleta

Nedjelja, 19. siječnja 2020.

Tradicionalni zimski 22. po redu Vincekov pohod će se održati u nedjelju, 19. 01.2020. Pohod se organizira po međimurskim bregima od kojih nijedan nije viši od 300 metara i to po svakom vremenu s ciljem da se obilježi Dan svetog Vinka, zaštitnika vinogradara. Mnogi smatraju da je upravo na Vincekovo, odnosno 19. siječnja “službeni” početak vegetativnog ciklusa vinove loze i obično si toga dana vinogradari zažele sretnu novu vinogradarsku godinu.

Godine 2010. i 2016. Hrvatski planinarski savez proglasio je Vincekov pohod najboljom planinarskom akcijom u Rep. Hrvatskoj te je za organizaciju pohoda nagrađena Godišnjom nagradom HPS-a.

Petnaestak kilometara lako se prijeđe za 4-5 sati kraj mnogih stanki i odmorišta.

Put započinje u Toplicama Sveti Martin i nastavlja se preko vinorodnih brežuljaka Grkaveščaka i Venca do Gradiščaka, Kapelščaka, Koncovčaka, Baloga i Bundeka. Nakon nekoliko usputnih stanki u bregovitom dijelu (na nekima do njih bit će tradicionalan Vincekov obred), kreće se prema Murskom Središću. Spušta se u ravničarski dio i potrebna su još neka dva kilometra do sportske dvorane u kojoj je kraj hodanja i početak planinarske veselice uz glazbu, jelo i piće (grah, hrenovke, kobasice).

“Na dan sv. Vinka vinogradar ide v gorice po sakomu vremenu, pa i po dežđu i po snegu”, pa je tako i pohod predviđen bez obzira na vrijeme. Nadajmo se dobrom vremenu jer poslovica kaže:

Če Vinka sunce peče, v lagve vino teče.

 Start  je  između  8.00  i  9.00  sati  u  Toplicama  Sv.Martin,  na   parkiralištu  Toplica. Iz Murskog Središća će ujutro od 7.10 do 8.45 sati voziti besplatni autobusi u Toplice.  Za one koji dolaze svojim prijevozom: u Toplice je najlakše doći cestom M. Središće – Štrigova, skretanje kod Sv. Martina u naselju Brezovec. Prijedlog za sve one koji dolaze autom – ostaviti ih na parkiralištu u M. Središću i do Toplica idite autobusom kako kasnije ne bi morali po automobile.

Startnina je 20 kn za odrasle, za djecu je nema. U cijenu je uračunat prijevoz iz Murskog Središća (za one koji ne dolaze svojim busom), simboličan poklon (iznenađenje), kontrolni kartončić (potvrdi se na cilju u dvorani) te kruh sa slaninama i žestica na startu. Listić startnine na kraju u dvorani potrebno je priložiti za pečat u kontrolnom kartončiću. Svaki sudionik za 10., 15 ili 20. Vincekov pohod dobiva nagradu.

PLAN IZLETA:

7:30 SATI – polazak autobusa s autobusnog okretišta na Črnomercu (aute možete parkirati ispred Konzuma). Molimo doći na dogovoreno mjesto 15 minuta ranije, dakle u

7.15 kako bismo mogli krenuti na vrijeme.

Vozimo se rutom: Zagreb – Novi Marof – Čakovec – Toplice sveti Martin Ukupno hoda 4-5 sati.

Polazak prema Zagrebu prema dogovoru, najkasnije 18 sati.

Potrebna oprema: čvrste gojzerice, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od sunca, vjetra i oborina, min 1,5 L tekućine, planinarski štapovi preporučeni.

Hrana iz ruksaka po vlastitoj procjeni. Planinarska iskaznica, osobni dokumenti i fotoaparat.

Cijena prijevoza:            50 kn (za sve sudionike)

Startnina:                           20 kn (za odrasle, za djecu je nema)

NAPOMENA: hrana i piće na cilju nisu uključeni u startninu, kao ni usputne degustacije.

 Prijave sa uplatama vodičima najkasnije do utorka 14.01.2020 uz predočenje planinarske iskaznice. Iza tog datuma eventualna slobodna mjesta u busu bit će ponuđena članovima drugih društava.

Uplate ne vraćamo. U slučaju odustajanja molimo naći zamjenu.

Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati odluka i uputa vodiča.

Vodič zadržava pravo promjene plana izleta. Obavezna je planinarska iskaznica s plaćenom članarinom za tekuću godinu.

Vodiči:

Borka Dropulić, mob. 092/243-8927, borka.dropulic@gmail.com

Leon Mihić, mob. 098/904-0958, leon.mihic@pliva.com

Nika Presl, mob. 098/163-9671, nika.presl@pliva.com

Plan izleta organizatora za ispis (jpg)


Plan izleta

Objavljeno u Najave i označeno kao .