Žbevnica

Žbevnica

Ukupno prijavljenih: 7. Izlet s 2 auta. Najavljeno vrijeme: pa, navodno po norveškim Indijancima bit će ok. Tj. neće bit kiše. Zoran ispituje cijeli tjedan o vremenu. I dal će njegova prijateljica moći sa nama. Krenuli smo s Črnomerca u 7. Vožnja cca. 3,5 sati do Trstenika odkud je počeo naš pohod. Ili više laganini šetnja kroz stara istrijanska polja i suhozide. Staza je dobra, poljski / šumski put. Nakon sat vremena dolazimo do križanja s cestom za Brest. Markacije vode dalje po makadamskom putu uz brdo. Dolazimo do travnatih livada po kojima je Žbevnica poznata. Staza je dobro označena, gdje su markacije nedovoljno vidljive na livadi, postavljeni su stupići. Najzapadniji hrvatski tisućnjak… Pogled je super, vidi se cijeli Piranski… ups, Savudrijska vala. I skoro cijela Slovenija. Iako nema kiše, na vrhu jako puše. Snijega je bilo cijele dvije fleke koje Sunce nije uspjelo otopiti. Nakon nekoliko fotki s vrha, sjurnuli smo dolje prema PK Žbevnica. Usput smo i naletjeli na ciklame (navodno, tu je i neka „Staza ciklama“).
Došli smo do kuće koja je bila na našu sreću otvorena. Kuću vodi HPD Planik iz Rovinja. Sreća naša je bila da je taj dan bila terenska edukacija markacista za označavanje pl. puteva GPS-om. Nakon okrepe, gableca, čaja, rakije, administracije, itd. krenuli smo nazad. Do početne točke nam je trebalo manje od sat i pol.
Uz to da smo samo jednom zalutali na cesti (NE NA STAZI), izlet je bio uspješan. U povratku smo stali kod poznate, ali rijetko od nas posijećene gostione „K putniku“. Klopa izvrsna, cijene pristupačne, a jedan naš mlađi član je zapeo za oko konobaricama. Očekujemo njegov veći angažman kod slijedećeg posjeta i popuste. Do Zagreba se nismo zaustavljali.

Tekst: Rudolf Posavec

Fotografije: Rudolf Posavec

 

Općenito o izletu

Datum: 18. ožujka 2018.
Naziv izleta: Žbevnica
Područje: Ćićarija
Zemlja: Hrvatska
Vodiči: Rudolf Posavec
Broj sudionika: 7
Ukupno hodanja: 4,5 sati
Visinska razlika: 250 m
Prijevoz: auti

Objavljeno u Izleti i označeno kao , .