I. dio međimurskog planinarskog puta i međimurske gorice

Općenito o izletu
Datum 7. studenog 2020.
Naziv izleta: Martinje – međimurske gorice
Područje: Međimurje
Zemlja: Hrvatska
Vodič: Rudi Posavec
Broj sudionika: 8
Ukupno trajanje: 5 sati
Visinska razlika: 100 m
Prijevoz: automobili

Opis izleta

Međimurec Rudi nas je odveo u svoj kraj gdje smo prošli prvi dio međimurskog planianrskog puta.
Početak puta je u Čakovcu, lijepom gradu Zrinskih čija je glava znamenitost Stari grad s prostranim parkom. Dok su vozači razvozili automobile mi smo se prošetali korzom, posjetili crkvu, popili kavu, pojeli langoš. Zasjalo je sunce i nakon obaveznog fotgrafiranja na početku međimurskog planianrskog puta (MPP) kroz grad smo krenuli ka sjeveru. Ubrzo smo izišli iz grada i hodali uz polja, kroz mjesta s lijepim kućama i uređenim okućnicama. Čitavim putem su nas mještani pozdravljali i bilo im je drago vidjeti planinare. U Šenkovcu smo posjetili crkvu sv. Jelene i ostatak pavlinskog samostana. Po nasipu uz potok Lateralac pored plantaže borovnica smo stigli u Ksajpu, gdje se nalazi 2. KT MPP. U Ksajpi se nalazi i razvojni centar poznate modne kuće Xenia Design u starim konjušnicama s početka 20. stoljeća.

Ulazimo u šumu. Hodamo po tepihu od jesenskog lišća, nađemo i koju gljivu. Međimurske šume su ravne, prozračne, u jesenjim bojama. Bio je pravi užitak hodati po njima. Nastavljamo uz polja, sva su obrađena, na nekima je već iznikla pšenica, neka tek duboko preorana čekaju proljeće. Vidimo u daljini crkvu sv. Jurja gdje završava današnje hodanje. Na nasipu kod ribnjaka Jegerseg smo napravili pauzu za ručak. Ovdje je i 3. KT MPP i dok neki lupaju žigove, Rudi dogovara međimursku gibanicu. Do sada smo hodali uglavnom u nizini. Polako krećemo u gorice i uz vinograde i kroz sela dolazimo do Vučetinca i crkve sv. Juraj koja dominira na brijegu. Crkva ima cintor i lijepo uređen parkom. Tu je 4 KT MPP.

Posjetili smo i Bedekovićeve grabe, spomenik prirode, zaštićeno područje kao važno i očuvano stanište biljnog i životinjskog svijeta gdje se ističe jedna vrsta leptira. Nasuprot Bedekovićevih graba nalazi se ulaz u FORESTLAND, mjesto poznatog glazbenog festivala. Prošetali smo po lokaciji i sreli jedan par s ponyjem u šetnji. Izlet smo završili u izletištu Kneja gdje smo se počastili međimurskim pivom i izvrsnom međimurskom gibanicom. Rezimirali smo dojmove s ovog zanimljivog izleta na kojem smo puno naučili o Međimurju i uživali hodajući njegovim stazama i bregima. Veselimo se nastavku MPP.

Tekst: Irena Severin
Slike: Anđelko Blažina i sudionici izleta

Objavljeno u Izleti i označeno kao , .