Linkovi

Internet i planinarstvo

Na web stranicama Hrvatskog planinarskog saveza nalazi se popis planinarskih društava i klubova, županskih i gradskih saveza i stanica vodiča kao i članica Hrvatske gorske službe spašavanja.

Više o HGSS možete nači na njihovim web stranicama.

Stranice zanimljive planinarima mogu se podijeliti u nekoliko kategorija:

Vremenska prognoza i upozorenja o lavinama

http://dhmz.hr
http://www.meteo-info.hr
https://www.yr.no/
https://www.accuweather.com/
http://www.weatheronline.co.uk/Europe.htm
http://www.arso.gov.si/ 

Penjačke stranice

http://www.planetmountain.com/English/home.html odličan talijanski site i na Engleskom
http://www.climbing.com/ web stranica američkog časopisa “Climbing Magazine”.
http://www.alpinizem.info/ stranice na kojima se upisuje što ste zadnje popeli, ustvari na tim stranicama se vodi penjački dnevnik

Opisi uspona, baze vrhova, portali, forumi…

http://www.gore-ljudje.net/ izvaredna slovenska starnica, možda nama najzanimljivija
https://www.pzs.si/forum.php forum na stranicama Planinske zveze Slovenije
http://www.summitpost.org/ nevjerojatno korisna stranica, najpotpunija baza svjetskih planina, obratite pažnju kako je obrađen Velebit i Prisojnik :
http://www.summitpost.org/show/mountain_link.pl/mountain_id/1823
http://www.summitpost.org/show/mountain_link.pl/mountain_id/1472
ili GranParadiso http://www.summitpost.org/mountains/mountain_link.pl/mountain_id/179
http://www.peakware.com/ nudi popis svjetskih vrhova
http://www.zaplana.net/Izleti/asp/si_list_map.asp izvanredne stranice. Klikom na željenu lokaciju otvara nam se prozor sa opisom uspona, zahtjevnosti, dužini, visini, visinskoj razlici, postoje fotografije, preporuke o najpovoljnijem godišnjem dobu za uspon, koristiti štapove ili ne, izbor obuće…..

Trekking agencije

http://www.concordia-expeditions.com/
http://www.explore-himalaya.com/

Cijene vođenja se kreću od nekoliko stotina eura po danu u središnjim Alpama pa do basnoslovnih pedesetak i više tisuća dolara koliko neki plaćaju za pokušaj uspona na Mount Everest. Prosječna cijena trotjednog trekkinga u Nepalu je oko tri tisuće dolara ili eura. Jasno ta cijena ne uključuje avionsku kartu do Kathmandua, napojnice nosačima, opremu i još štošta. Cijene vođenja u penjačke smjerove središnjih Alpa višestruko nadmašuju one za ”via normale” hodačke pristupe.

Gdje smo mi?

Najuspješnija planinarska akcija u Hrvatskoj 2003. godine dogodila se na internetu! Naime, uređivanje planinarskog foruma http://www.hps.hr/forum/ na web stranicama Hrvatskog planinarskog saveza, Izvršni odbor HPS-a, proglasio je najuspješnijom planinarskom akcijom godine. Planinarski forum, nastao zaslugom sinjskog planinara i ljubljanskog studenta IT tehnologije Jure Kodžomana te Alana Čaplara pročelnika Komisije za promidžbu i izdavaštvo HPS.

Poruke (postovi) su razvrstani u nekoliko tematskih sredina; Planinarski putovi i kuće u Hrvatskoj; Pohodi, izleti, akcije, događaji; Planinarski razgovori; Mali oglasi; Poruke webmasteru. Na forumu se razmjenjuju informacije o stanju markacija na planinarskim putevima, iskustva s planinarskom opremom, predstavljaju se i komentiraju planinarski životopisi, najavljuju novi izleti i opisuju protekli, diskutira se o urednosti planinarskih domova i ljubaznosti domara, piše se o planinarskim školama…ustvari raspravlja se gotovo o svemu važnom za planinare. Sklapaju se nova, održavaju postojeća i obnavljaju stara poznanstva. Neki forumaši svoje ”virtualno” druženje jedan petak mjesečno pretvaraju u ”stvarno”, u Studentskom esperantskom klubu. Nekoliko su puta zajedno otišli i na izlete!