Mala i Velika Paklenica

Mala i Velika Paklenica

Općenito o izletu

Datum 8. lipnja 2019.
Naziv izleta: Mala i Velika Paklenica
Područje: NP Paklenica
Zemlja: Hrvatska
Vodiči: Ivan Halapir; Jadranka i Danijel Mička
Broj sudionika: 48
Ukupno hodanja: 8 sati
Visinska razlika: 800 m
Prijevoz: autobus

Opis izleta

Prekrasan dan proveden u Maloj i Velikoj Paklenici je iza nas. Veliki broj, čak 48 planinara krenulo je u jedan od najljepših nacionalnih parkova Hrvatske.

Podijeljeni u dvije ekipe prema prvom planu, te na terenu dodatno u još dvije grupe obišli smo nepregledne ljepote Paklenica po raznim planinarskim stazama.

Prva grupa

Seline – Kanjon Male Paklenice – Jurline – Pl.Dom Velika Paklenica:

Šesnest planinara željnih avanture i većih izazova krenuli su kroz kanjon Male Paklenice pa preko sela Jurline do planinarskog doma Paklenica. Bilo je izrazito vruće no prekrasni pogledi, te u nekim dijelovima osvježavajuća voda, koje još bilo, davala nam je snagu. Do doma smo hodali 6 sati.

Dio od 3 planinara se odvojio i dodatno požurio te nakon Pl doma otišao obići i Anića kuk.

Druga grupa

Veća grupa odvezla se do Starigrada i ulaza u Veliku Paklenicu gdje je uz alpinističke smjerove na Anića kuku i okolnim stijenama krenula na uspon stazom prema Planinarskom domu Velika Paklenica. Lagono su pristigli do doma, odmorili se, pojeli ručak te pomalo spuštali prema Starigradu na kupanje.

Manja grupa od četri planinara odvojila se na planinarski uspon na 712 m visoki Anića kuk, te preko Jurlina do Pl doma.

Obzirom na raznolike kombinacije i lošije planiranje te krive proračune vremena pojedine “specijalne skupine” su hodale duže od očekivanog te je polazak u Zagreb kasnio cca 2 sata. U konačnici su svi sretno stigli do autobusa i bez obzira na neplanirane pomake , sretno smo stigli do Zagreba u rane jutarnje sate.

Tekst: Jadranka Mička

Slike: Leon Mihić i Edo

Objavljeno u Izleti i označeno kao , .