Staze koje održavaju planinari HPD Pliva

Grdanjci-Višnjevec-Križić

Planinarska staza u Samoborskom Gorju otvorena u veljači 1995. povodom 35. obljetnice društva
Staze u Samoborskom gorju (br. 61 i 63) otvorene su uz malu svečanost u veljači 1995. u nazočnosti stotinjak planinara iz Samoborskih i zagrebačkih planinarskih društava.

Grdanjci - Višnjevac

Samoborsko gorje, omiljeno izletište zagrepčana, proširuje mrežu svojih planinarskih staza. Trenutno ih je pedesetak, a u pripremi su nove, naročito na rubnim područjima i prema Žumberku.
Planinarsko društvo Pliva prihvatilo se brige o označavanju novih planinarskih putova, koji vode do sela Višnjevac. U selu danas stalno živi svega 13 stanovnika. Interesantno je da čak petorica mladića ne pokazuje želju da osnuju porodice i sačuvaju život ovog seoceta na vrhu istoimenog brežuljka. Selo nema trgovine niti ugostiteljskog objekta. Na kućnom broju 10 poznajemo gospodina Ivana Kosa, susretljivog domaćina, koji nas redovito časti dobrim vinom iz obližnjeg vinograda. Tek u jesen 1994. u selo je doveden asfalt.
Novomarkiranim putovima do Višnjevca se može s tri strane. Jedan vodi od Grdanjaca, gdje je i stanica lokalne autobusne linije. Ovaj prilaz je i najduži, jer zahtijeva 1,30 sati umjerenog hoda. Grdanjci su mjesto gdje je grofica Kulmer, vladarica ovog kraja, izgradila koncem prošlog stoljeća tvornicu stakla. Narod je staklanu zvao “glažuta”. Računalo se na obližnji izvor sirovine i nalazišta ugljena. Glavni majstori dovedeni su iz Češke. Kasnije se pokazalo da sirovina za staklo nije bila kvalitetna radi sadržaja metala pa je staklo bivalo obojeno ovisno o vrsti i koncentraciji metala. Isto tako rudnici lignita nisu bili izdašni. Tako je proizvodnja stakla u sve većoj konkurenciji obustavljena. Rudnici ugljena povremeno su korišteni sve do 1958. godine.
Na samoj autobusnoj stanici u Grdanjcima je gostiona Vilinske jame. Ovaj dio nosi naziv čadar, ali ga je narod prekrstio i nazivaju ga Čarda. Uz rub ceste uočavaju se neobične napuštene građevine, koje predstavljaju boksove s velikim otvorima. Tu se nekada proizvodilo živo vapno, a za tu proizvodnju potreban je kvalitetan vapnenac, ugljen ili visokokalorično drvo i voda.
Nakon što se cestom pređu potoci Breganica i Škrobotnik kreće se lijevo šumskim putem. Još smo u dolini gdje se slijevaju mnogobrojni potoci sa okolnih brda. Nije čudno da je ovaj predio narod nazvao Žabnjak. Staza zatim vodi usponom kroz gustu šumu iz doline Škrobotnika na 399 m visok vrh Višnjevca. S lijeve i desne strane uočavaju se neobične rupe koje zapravo predstavljaju zarušene ulaze u ugljenokope. Zatim se hoda proplankom bez većih visinskih oscilacija, preko predjela koji nosi naziv Glavice. Izmjenjuju se pogledi na istočnu stranu preko doline potoka Breganice na Vratnik, Suhore, Slani dol i Lovnik, a na zapadnu stranu preko doline Škrobotnika na Šprinicu, selo Beder i šumoviti Hum.
Drugi prilaz je iz pravca jugozapada iz predjela koji nosi naziv Križić, smještenog podno zaseoka Soline. Na tom mjestu izlazi iz Sitne drage staza za Noršić selo. Do Višnjevca ima oko 30 minuta. Na početku i na kraju ovog dijela puta staza vodi kroz šumu, a srednji dio je 600 m visoka visoravan, nazvana Ravnice, s koje pucaju pogledi na sve strane. Za bistrog vremena dobro se vide ne samo okolni izbrazdani brežuljci i doline s potočićima nego i Medvednica, slovenske planine čak do Kamniških alpi i Karavanki.

Obzirom na veći broj prilaza selu Višnjevac moguć je obilazak staza iz više pravaca. Evo nekoliko ideja koje u pravilu spajaju redovite autobusne linije:
Grdanjci – Višnjevac – Vilinske jame – Slani dol oko 3,30 sati
Grdanjci – Višnjevac – Vilinske jame – dolinom Breganice natrag u Grdanjce oko 3.30 sati
Grdanjci – Višnjevac – Vilinske jame – Slani dol – Hamor oko 5 sati
Grdanjci – Višnjevac – Vilinske jame – Slani dol – Smerovišće oko 4 sata
Grdanjci – Višnjevac – Križić – Soline – Noršić selo – Beder – Grdanjci oko 4,30 sati
Grdanjci – Višnjevac – Križić – Soline – Jarušje – Dragonoš – Šoićeva kuća oko 4,30 sati
Grdanjci – Višnjevac – Križić – Soline – Jarušje – Japetić oko 4,30 sati
Grdanjci – Višnjevac – Križić – Soline – Jarušje – Dragonoš – Slani dol oko 5 sati
Grdanjci – Sokolović breg – Vratnik – Slani dol – Vilinske jame – Višjevac – Grdanjci oko 4,30 sati
Grdanjci – Višnjevac – Vilinske jame – Sitna draga – Križić – Višnjevac – Grdanjci oko 4,30 sati
Grdanjci – Višnjevac – Križić – Soline – Jončići – Jarušje – Mrzlo polje – Gornja vas oko 6 sati
Svakako, sve ove staze moguće je proći i obrnutim smjerom.

Karta staze (464 KB).